Семінар з академічної доброчесності

16 березня 2022 року відбувся семінар кафедри геодезії, картографії та управління територіями з питань дотримання академічної доброчесності в науковій та навчальній роботах.
Доповідач: кандидат географічних наук, доцент Дарчук К. В. доповідав про результати стажування у Вищому Семінаріумі Духовного університету UKSW (м. Варшава, Республіка Польща).
В рамках роботи семінару було розглянуто питання:
1. Система вищої освіти у Польщі. Варшава, Варшавський університет. Познайомилися з системою вищої освіти у Польщі, та системою Варшавського університету. Визначено, що у вищих навчальних закладах Польщі триступенева система, що включає ступені Бакалавра (Licencjat, Inzynier), Магістра (Magister) та Доктора наук (Doktor). Ця система є обов’язковою від 2007/2008 навчального року.
2. Порушення академічної поведінки та поняття «плагіат» у нормативно-правових документах України та Польщі. Проаналізували основні відмінності у виявленні плагіату в Україні та Польщі. Виявлено подібні елементи, зокрема впровадження трьохрівневої системи перевірки рівня запозичень.
3. Проблемні аспекти виявлення академічного плагіату у наукових студентських робах зі спеціальності 193 «Геодезія та землеустрій”.
Визначено, що принципи перевірки робіт на частку запозичень, у ЧНУ при підготовці студентів за ОП «Геодезія та землеустрій», мало чим відрізняється від аналогічного процесу інших підрозділів. Проте, на семінарі було детально розглянуто дискусійні та проблемні моменти із дотримання принципів академічної доброчесності.